Back to top
Image Alt

CONCURS UPCYCLING DRAP-ART’22

Descripció

Aquest concurs, que actualment va per la seva segona edició, agafa el concepte del Upcycling, que es defineix com el procés de transformar materials descartats en nous productes que tenen més valor que els originals, sense recórrer a processos industrials. L’objectiu principal del Concurs Upcycling de Drap-Art és promoure una cultura sostenible en tots els aspectes, tant socials com econòmics i ambientals, involucrar als comerços del barri Gòtic, les entitats del barri, els veïns i veïnes, els estudiants d’art i disseny, artistes i dissenyadors, tant professionals com amateurs, així com visitants i turistes en un esdeveniment artístic i cultural que crea nexes entre els sectors tan variats del barri. Dinamitzar el barri per fer-lo més habitable per a veïns i veïnes. Promoure la idea de que els residus són un recurs, fomentar la economia circular i reaprofitar materials que els comerços normalment haurien de llençar, per convertir-los en obres d’art o objectes de disseny, en el millor dels casos fins i tot seriables, per fer-ne una col·lecció o sèrie que es podrá posar a la venda, de manera que els compradors s’emportarien els residus que han generat a casa, convertits en obres d’art o objectes de disseny.

En la primera fase del concurs es va convidar als comerços locals a participar, sobre tot a l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial amb els seus associats, a participar cedint materials que haurien hagut de llençar si no fos pel concurs, per posar-los a disposició dels artistes i dissenyadors concursants, perquè els transformin en obres d’art i objectes de disseny.

De l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial van participar: The Foundery amb tonners, bombetes LED que ja no funcionen, i càpsules de cafè, Pizzeria Rossini amb llaunes de tomaquet, Art i Sa amb oueres, paquets de cafè i ampolles de refresc, Les Quinze Nits amb ampolles, Cervecería Canarias amb barrils de cervesa, Sidecar amb CDs del seu 25è aniversari, un router i pòsters vells de concerts, Glaciar amb cascos de moto que els clients es van oblidar allà i barrils de cervesa i Fundació Setba amb catàlegs.

Pel seu compte va participar el Hotel Do amb papereres de bany. Es van inscriure 40 artistes, dissenyadors i estudiants d’art i disseny, dels quals 20 van entregar una obra acabada en el termini estipulat i 6 van ser seleccionats com a finalistes pel jurat format per Betty Bigas (artista i comissària independent), Cristina Sampere (Directora de la Fundació Setba), Tere Caja (Presidenta de l’Associació de Comerciants del carrer Avinyó), Toni Parra (promotor del projecte Vacíamos y Donamos) y Tanja Grass (Presidenta de Drap-Art). Fins el 30 de maig es podran veure les obres dels 6 finalistes del Concurs Upcycling a la galeria de Drap-Art. Són: La Dissenyeria de Joies amb Germinador, Germán Bel amb Pinotxo, Gastón Sanmiguel amb Lámparas A & B, Jana Álvarez amb Sidecar Girl, Experiencias Foto Sensibles x Me Lata amb El Upcycling que crea arte i Oymo_ amb Nansa Contemporània. Aquest dia també es donaran a conèixer els guanyadors.

Objectius

Promoure una cultura sostenible en tots els aspectes, social, econòmic, i ambiental en l'àmbit comercial de l'hostaleria i restauració.

Donar un incentiu als dissenyadors i artesans, molt perjudicats per la situació actual.

Crear un nexe entre escoles de disseny, treballadors del sector cultural, veïnes i veïns i el comerç de restauració i hostaleria del barri.

Dinamitzar la plaça per als veïns del barri gòtic.

Fer reflexionar als comerços i veïnat sobre la necessitat de canviar d’hàbits i de consumir d’una manera més responsable, integrant el reaprofitament dels recursos en el dia a dia.

Visibilitzar la economia circular dels materials “Del Residu al Recurs”

Catàleg

Votació popular

Aquí pots votar l’obra que valores com a guanyadora del segon premi Upcycling. El guanyador es donarà a conèixer el 30 de maig a la cloenda de l’exposició. 

Objectes proposats

Altres projectes