Back to top
Image Alt

DRAP-ART 2021

25 anys de Drap-Art

XXV Festival Internacional d’Art Sostenible de Catalunya

ARTISTES SELECCIONATS

RES DESAPAREIX, TOT ES TRANSFORMA.

El Festival Internacional de Arte Sostenible de Catalunya celebra su 25ª edición con un programa muy especial dentro del ámbito del arte sostenible, con pioneros del arte contemporáneo y figuras destacadas del arte urbano, aparte de una gran selección de artistas y proyectos emergentes.

Drap-Art’21 se celebra del 18 de noviembre al 21 de diciembre 2021 en diversas salas de exposiciones en edificios emblemáticos con un circuito cultural en el barrio Gótico, convirtiéndolo en un punto de encuentro entre artistas, amantes del arte, los habitantes del barrio Gótico y nuevas audiencias, colaborando en la transformación urbana sostenible e intercultural del centro de Barcelona.

Drap-Art tiene el objetivo de sensibilizar y educar a las audiencias y promover la sostenibilidad a través del arte, así como promocionar artistas y sus creaciones dentro del ámbito del arte contemporáneo y urbano, la arquitectura, el diseño y la artesanía. En momentos de crisis como el que estamos viviendo actualmente es más importante que nunca darse cuenta de que la cultura y el arte son parte intrínseca de nuestro ser, que en momentos de incertidumbre son herramientas para la reflexión, el análisis creativo de nuestra situación y para encontrar nuevos caminos.

Drap-Art ha crecido y se ha enriqueció gracias a la participación de Fousion Gallery, el Reial Cercle Artístic, Villa del Arte Galleries, el Centre d’Artesania de Catalunya y la Sala Perill, así como la Facultad de Bellas Artes de la Universidad de Barcelona. Es esperanzador ver el gran número de artistas, colectivos y organizaciones que Drap-Art aglutina en un nuevo movimiento artístico global.

Transformation Foto

Acción artística de Nathalie Rey en el marco del proyecto D’Individual al col·lectiu

Drap-Art’21

Se celebra el 25 aniversario de Drap-Art Festival con exposiciones excepcionales comisariadas por críticos, teóricos y comisarios especializados en los ámbitos del arte urbano y contemporáneo, exponiendo pioneros del arte ambiental como Michelangelo Pistoletto con su proyecto Tercer Paraíso, promovido por laCittadellarte – Fundación Pistoletto y HA Schult con una obra histórica Biokinetic Landscape (1973) y una instalación en el espacio público.

PISTOLETTO I HA SCHULT

Dos referents mundials de l’art ambiental per a la edició dels 25 anys del Drap-Art Festival

Pistoletto, gran exponent de l’Arte Povera, amb la Cittadellarte – Fundació Pistoletto, s’uneix a aquesta edició. El Rebirth Day, mundialment celebrat el 21 de desembre, és un esdeveniment que l’artista organitza en diferents llocs dins del marc del seu projecte «Tercer Paradís». La seva projecció és un futur socialment sostenible, on l’ésser humà conviu en harmonia amb el seu entorn.

L’ego ha de confluir més enllà de la contraposició entre la tecnologia i la naturalesa per a donar principi a una nova societat basada en la responsabilitat i situada en l’equilibri entre allò artificial i allò natural, usant l’art i la tecnologia per a reivindicar la necessitat de frenar l’abús cap al nostre planeta.

Drap-Art s’uneix a l’ambaixadora del Tercer Paradís a Barcelona, la comissària i artista Savina Tarsitano, co-fundadora d’Espronceda Center for Art & Culture, amb la celebració de diversos esdeveniments co-comissariats amb Saverio Teruzzi, coordinador dels ambaixadors del Tercer Paradís arreu del món.

El festival comptarà amb la presència de HA Schult (1939, Parchim, Alemanya). Col·laborador del festival des dels seus inicis, va portar a Barcelona la seva obra més emblemàtica en 2007, quan el seu exèrcit dels Trash People va envair la Plaça Real per a advertir del canvi climàtic i conscienciar sobre la importància del reciclatge i la conservació del medi ambient.

En aquesta edició, HA Schult realitzarà una intervenció en un espai públic del barri Gòtic. A més, una obra emblemàtica, Kinetik Landscape, 1973, tècnica mixta, de la sèrie Picture Box, que incorpora ampolletes, maletins, raquetes de tennis i cotxes, tots de joguina, i a més de petita brossa com cartonets i embolcalls de caramels, evidenciant el fràgil equilibri ecològic, s’exhibirà en l’exposició comissariada i és la imatge de la Convocatòria d’Artistes Drap-Art’21.

Michelangelo Pistoletto dibuixant el símbol del Tercer Paradís

“L’art és llibertat, compromís i responsabilitat”

Michelangelo Pistoletto

IN MEMORIAM

Una exposició que ens recorda l’obra més pictòrica de Rafael Bartolozzi, Bigas Luna, Lesley Yendell i Richard Hambleton aka Shadowman

TRES ARTISTES DEL BAIX GAIÀ

Ben relacionats entre ells i amb la història de l’art i ara històrics, Bigas Luna, Rafael Bartolozzi i Francesco Volsi van trobar al Baix Gaià el locus amoenus que hi van descobrir els romans. Els tres artistes practicaven –i en Volsi, encara practica– l’estratègia Glocal, des del global, seguint els moviments artístics internacionals (Arte Povera, Pop Art) al local. L’arrelament al territori és cabdal en els tres artistes, així com l’aprofitament de l’object trouvée, valors que enllacen perfectament amb la filosofia del Drap-Art. L’edició del festival del 2021 comptarà amb obres dels tres genis, reconeguts i internacionals

ARTISTES SELECCIONATS DRAP-ART’21

Llistat d’artistes seleccionats per exposar al festival Drap-Art’21

L’ORGEN DE LA SOSTENIBILITAT

en l’art urbà i en l’art contemporani

La selecció d’artistes per a les exposicions comissariades del Drap-Art’21, s’enfoca en aquesta edició en la cerca de l’origen del concepte de la sostenibilitat en l’art contemporani i urbà.

Per a aquesta edició tan especial s’ha convidat a comissaris i crítics d’art internacionals i especialitzats en els camps de l’art contemporani, de l’art urbà i del graffiti, tant innovador com acreditat, per realitzar el comissariat de l’exposició del Reial Cercle Artístic.

Seran presentades obres de “old masters” internacionals del graffiti i representants de l’art urbà actual, que han desenvolupat, per la pròpia cadència i naturalesa de l’art, el potencial artístic dels materials usats. La reflexió conceptual dels temps que corren sobre el desenvolupament humà contemporani i la reutilització de les deixalles de la vida moderna com a recurs sostenible, conscient o inconscientment.
A Europa, el graffiti comença a assentar-se des de fa uns 30 anys, i la seva influència sobre la reutilització de materials i el seu ús de l’espai urbà no deixa indiferent el món de l’art ni la seva valoració.

Les exposicions es duran a terme a les instal·lacions de l’emblemàtic Reial Cercle Artístic, co-comissariades per Joan Abelló, Tanja Grass, Robert Kaltenhäuser, Jasmin Waschl i Betty Bigas i en les instal·lacions de Villa del Arte Galleries, estaran comissariades per Bert van Zetten. L’exposició dels artistes seleccionats per la convocatòria oberta estarà ubicada al Borsí, en la modalitat d’art, i al Centre d’Artesania de Catalunya en la modalitat de disseny i artesania. També es comptarà amb els comissaris Savina Tarsitano i Saverio Teruzzi per al Rebirth Day, co-organitzat amb Cittadellarte – Fundació Pistoletto.

Es presentarà una selecció d’Art Urbà i instal·lacions amb pioners llegendaris com Richard Hambleton (Shadowman) i SheOne i representants de l’escena local i internacional actual com Jorge Rodríguez-Gerada i Alberto de Blobs, entre altres. A part es presenta una gran selecció i instal·lacions d’art contemporani que inclou artistes com Juan Carlos Batista, Miquel Aparici, Lukas Ulmi, Gabriel Raventós, Sibylle Jazra, Anton Unai, Edgar Massegú, Mayte Vieta i molts més.

25 ANYS DEDICATS A L’ART CREAT AMB MATERIALS RECICLATS

¿Cóm ha evolucionat el moviment?
¿Quins son els reptes d’avui?

Instal·lació de Carles Gispert al Drap-Art’09

“Sembla ahir quan muntàrem la carpa de 1000 m² davant del CCCB en 1996, en el descampat en el qual es va construir després la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. Més de 100 artistes van treballar en directe 24 hores non stop amb 100 m³ d’escombraries que es van reunir per a ells, davant els 10.000 visitants que van passar per l’esdeveniment, acompanyats per DJs, VJs, performances i accions artístiques espontànies” comenta Tanja Grass, fundadora de l’associació.

Des d’aquell esdeveniment, en el qual es van reunir per primera vegada un gran nombre de creadors de disciplines molt diverses, des d’artistes contemporanis, performers, artistes escènics, dissenyadors, artesans, estilistes i amateurs, Drap-Art ha fomentat i contribuït a potenciar a Barcelona, un moviment global que inclou també l’Art Brut i el Folk art i compta cada vegada amb més representants de l’art contemporani destacats i reconeguts mundialment, com El Anatsui o Tim Noble & Sue Webster, entre molts altres.

El moviment traspassa les fronteres de l’art per a abastar altres sectors com l’arquitectura sostenible amb representants com Santiago Cirujeda o la moda sostenible amb activistes com Vivian Westwood. El denominador comú en tots ells és mostrar l’invisible, valorar el que ningú vol, trobar tresors en les escombraries. Aquest esperit es recollirà en el llibre commemoratiu, que s’editarà per a l’ocasió, amb una selecció de fotografies de Consuelo Bautista (Premi Arts Visuals Ciutat de Barcelona 2007), que ha documentat el festival tots aquests anys amb les seves fotografies.

Comissaris

Les exposicions comissariades es realitzaran en les instal·lacions del Reial Cercle Artístic amb artistes seleccionats pels co-comissaris Joan Abelló, Tanja Grass, Robert Kaltenhäuser, Jasmin Waschl i Betty Bigas i en les instal·lacions de Villa del Arte Galleries (carrer de la Palla) amb artistes comissariats per Bert van Zetten.

Joan Abelló

Historiador, comissari i crític independent d’art. Doctor Europeu en Humanitats (UPF), Directiu del Reial Cercle Artístic de Barcelona i director de l’Institut Catalunya Àfrica.

Tanja Grass

Llicenciada en Filologia Alemanya, anglesa i hispànica, traductora i intèrpret diplomada. Fundadora i directora de Drap-Art, ha contribuït a estendre el moviment global de l’art sostenible creat amb materials reutilitzats. Gestora cultural i comissària d’exposicions.

Betty Bigas

Betty Bigas és una artista ­multidisciplinària i comissària d’art catalana, fundadora de Roll Up Gallery de Public Works San Francisco, ha organitzat exposicions d’art i esdeveniments en institucions com Nightlife LIVE a la Califòrnia Academy of Sciences. És actualment comissària de la galeria online Daylighted i consultora d’art en Kreoz per a Apple TV.

Jasmin Waschl

Fundadora i directora de Fousion Gallery, especialitzada en surrealisme pop i contemporani i art urbà com a graffiti abstracte. Jasmin Waschl té formació i experiència en arquitectura i disseny d’interiors, mobles i comunicació. Comissària i consultora artística independent i del Drap-Art.

Robert Kaltenhäuser

Comissari d‘exposicions i crític independent d‘art no autoritzat. Expert en art urbà i art urbà contemporani. Organitzador d‘exposicions i esdeveniments com Critical Mess – Inbetween graffiti and contemporary art in Essen or Beyond Streetart in ­Düsseldorf. Compta amb múltiples publi­cacions sobre art contemporani i art urbà.

Bert van Zetten

Director i soci fundador, al costat de Marcel i Jutta Huisman, de Villa del Arte Galleries, iniciativa que compta amb tres galeries a Barcelona i una a Amsterdam.

Savina Tarsitano

Savina Tarsitano és una artista visual, comissària, directora artística i co-fundadora ­d’Espronceda – Institute of Art & Culture, ambaixadora del Tercer Paradís. Ha comissariat diversos projectes internacional en tot el món els últims deu anys.

Saverio Teruzzi

Coordinador de la Fondazione Pistoletto / Cittadellarte dels ambaixadors del Tercer Paraíso arreu del món.

Els Espais Expositius

Reial Cercle Artístic

C. dels Arcs 5
Exposició comissariada

Villa del Arte Galleries

C. de la Palla 10
Exposició de galeria

El Borsí

Plaça de la Verònica 2
con c. Avinyó 23

Exposició d’art de
la convocatòria i convidats

Centre d’Artesania de Catalunya

C. Banys Nous, 11
Exposició de disseny i artesania de la convocatòria i convidats

Sala Perill

C. Avinyó 46
Drap-Art Illes amb artistes de les Illes Balears

Mapa DrapArt'21

Selecció d’artistes

FESTIVAL DRAP-ART’21

Les obres d’art seleccionades en la convocatòria oberta s’exposaran en l’antiga Escola d’arts i oficis de Barcelona, El Borsí. Els objectes de disseny i artesania enguany estaran exposats a les sales d’exposicions del Centre d’Artesania de Catalunya i a la Sala Perill estarà situada l’exposició Drap-Art Illes amb la qual s’inicia un projecte amb artistes de les illes Balears.

Collage, Assemblage and Mixed Media

Rafael Arroyo Villemur
Felip Gaig
Mercè Grifé
Fanni Kopacsi
Marie Lalo- Haute Coture
Antonela M. Lauri
Alice Marx
Núria Pérez

Escultura

Alejandra Bourda
Mariona Esteba
Noni Font’
Marte Kiessling
Didier Maes
Ignat C. de Michaelis
Mario Molins
Jordi Palli
Núria Pérez

Installation and Big Format

Jordi Prat Pons
Francisco Pradilla Barrero
Lai Díez Roig (fotografia)
Lucía Rojas Maldonado (audiovisuals)

Design and Crafts

Elias Abraham
Queralt Antú Serrano Porredon
Paul Curtis
Alicia Giráldez
Miguel Ángel González
Viola Hoffmann
Alvise Rrizzo & Matilde Cini
Margarita Torrente
Virginia Rondeel
Mario Cesar Rivas Ferretti
Hernan Seco Llamas
Tau Pibernat & Vera Castelijns
Hatice Rana Tarhangil Karadayi
Galina aka Bella
Sandra Velzi
Amadeo Flix Miguel

Performance, Concerts, Workshops, Live art

Laura Bernis
Didier Maes
David, Different Design
Marta Llopart Estrems
Acc Crew
José Luis Rodríguez Espinosaa

Col·laboracions

COL·LABORACIÓ AMB LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

Amb la intenció de fomentar l’art més emergent, Drap-Art va signar un conveni de col·laboració amb la Universitat de Barcelona per a incloure en el seu festival una convocatòria especial per a l’alumnat de la Facultat de Belles arts de la Universitat de Barcelona. Enguany realitzaran performances, accions artístiques i de co-creació sota el lema de Públic vs. Privat, Reflexions entorn de l’espai, en la plaça del Rei durant el festival, volent mostrar com ha canviat aquesta relació durant la pandèmia.

L’objectiu d’aquesta col·laboració és facilitar l’entrada en el món de l’art a les noves generacions d’artistes catalans. El projecte, tutoritzat per Eulàlia Grau, Toni Asensio, Joan Miquel Porquer, Jasmina Llobet i Anaïs Civit, inclou ponències convidades sobre art i sostenibilitat en el marc de les Jornades de recerca en Aprenentatge Servei (ApS) i pedagogia comunitària en art.

COL·LABORADORS I PARTNERS

Drap-Art inicia una col·laboració molt especial amb Tramuntana Magazine, una publicació de divulgació cultural d’alta qualitat, gratuïta i amb distribució internacional de Montana Colors.

Aquesta marca especialitzada en pintura en esprai (també amb esprais ecològics dissolubles a l’aigua), porta des de 1994 donant suport a l’art urbà i el graffiti des de Barcelona cap a la resta del món. Entre les múltiples accions a les quals ofereix suport, es troben diversos projectes d’art urbà sostenible.

Drap-Art compta amb el suport de
 • Generalitat de Catalunya
 • Agència de Residus de Catalunya
 • Ajuntament de Barcelona
 • Reial Cercle Artístic de Barcelona
 • Fousion Gallery
 • N2 Gallery
 • Villa del Arte Galleries
 • Artesania de Catalunya
 • Sala Perill
 • Borsí
 • Universitat de Barcelona
 • ApS
 • Cittadellarte – Fundación Pistoletto
 • Tercer Paraízo
 • Espronceda Center for Art & Culture
 • Casa Degli Italiani
 • Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial
 • Montana Colors
 • Tramontana Magazine
 • Biosphere
 • Fundació Balearia
 • Vaciamos & Donamos
 • Bonart
 • Betevé
 • MUHBA
 • Institut Ramon Llull
 • Goethe Institut
 • Foro Cultural de Austria
 • Guiding Architects
Organitza
Drap-Art ORG Logo
Amb el suport de
Logos Soporte
Partners, col·laboradors i mitjans
Logos Partner y Colaboradores