El Festival Internacional d’Art Sostenible de Catalunya celebra la seva 25a edició amb un programa molt especial dins de l’àmbit de l’art sostenible, amb pioners de l’art contemporani i figures destacades de l’art urbà, a part d’una gran selecció d’artistes i projectes emergents.
El Drap-Art’21 se celebra del 18 de novembre al 21 de desembre 2021 en diverses sales d’exposicions en edificis emblemàtics amb un circuit cultural en el barri Gòtic, convertint-lo en un punt de trobada entre artistes, amants de l’art, els habitants del barri Gòtic i noves audiències, colabo rando en la transformació urbana sostenible i intercultural del centre de Barcelona.
Drap-Art té l’objectiu de sensibilitzar i educar a les audiències i promoure la sostenibilitat a través de l’art, així com promocionar artistes i les seves creacions dins de l’àmbit de l’art contemporani i urbà, l’arquitectura, el disseny i l’artesania. En moments de crisis com el que estem vivint actualment és més important que mai adonar-se que la cultura i l’art són part intrínseca del nostre ésser, que en moments d’incertesa són eines per a la reflexió, l’anàlisi creativa de la nostra situació i per a trobar nous camins.
Drap-Art ha crescut i s’ha va enriquir gràcies a la participació de Fousion Gallery, el Reial Cercle Artístic, Vila de l’Art Galleries, el Centri d’Artesania de Catalunya i la Sala Perill, així com la Facultat de Belles arts de la Universitat de Barcelona. És esperançador veure el gran nombre d’artistes, col·lectius i organitzacions que Drap-Art aglutina en un nou moviment artístic global.
Acció artística de Nathalie Rey en el marc del projecte De l’Individual al col·lectiu
Se celebra el 25 aniversari de Drap-Art Festival amb exposicions excepcionals comissariades per crítics, teòrics i comissaris especialitzats en els àmbits de l’art urbà i contemporani, exposant pioners de l’art ambiental com Michelangelo Pistoletto amb el seu projecte Tercer Paradís, promogut per la Cittadellarte – Fundació Pistoletto i HA Schult amb una obra històrica Biokinetic Landscape (1973) i una instal·lació en l’espai públic.
Pistoletto, gran exponent de l’Arte Povera, amb la Cittadellarte – Fundació Pistoletto, s’uneix a aquesta edició. El Rebirth Day, mundialment celebrat el 21 de desembre, és un esdeveniment que l’artista organitza en diferents llocs dins del marc del seu projecte «Tercer Paradís». La seva projecció és un futur socialment sostenible, on l’ésser humà conviu en harmonia amb el seu entorn.
L’ego ha de confluir més enllà de la contraposició entre la tecnologia i la naturalesa per a donar principi a una nova societat basada en la responsabilitat i situada en l’equilibri entre allò artificial i allò natural, usant l’art i la tecnologia per a reivindicar la necessitat de frenar l’abús cap al nostre planeta.
Drap-Art s’uneix a l’ambaixadora del Tercer Paradís a Barcelona, la comissària i artista Savina Tarsitano, co-fundadora d’Espronceda Center for Art & Culture, amb la celebració de diversos esdeveniments co-comissariats amb Saverio Teruzzi, coordinador dels ambaixadors del Tercer Paradís arreu del món.
El festival comptarà amb la presència de HA Schult (1939, Parchim, Alemanya). Col·laborador del festival des dels seus inicis, va portar a Barcelona la seva obra més emblemàtica en 2007, quan el seu exèrcit dels Trash People va envair la Plaça Real per a advertir del canvi climàtic i conscienciar sobre la importància del reciclatge i la conservació del medi ambient.
En aquesta edició, HA Schult realitzarà una intervenció en un espai públic del barri Gòtic. A més, una obra emblemàtica, Kinetik Landscape, 1973, tècnica mixta, de la sèrie Picture Box, que incorpora ampolletes, maletins, raquetes de tennis i cotxes, tots de joguina, i a més de petita brossa com cartonets i embolcalls de caramels, evidenciant el fràgil equilibri ecològic, s’exhibirà en l’exposició comissariada i és la imatge de la Convocatòria d’Artistes Drap-Art’21.
Michelangelo Pistoletto dibuixant el símbol del Tercer Paradís
Michelangelo Pistoletto
Una exposició que ens recorda l’obra més pictòrica de Rafael Bartolozzi, Bigas Luna, Lesley Yendell i Richard Hambleton aka Shadowman
Ben relacionats entre ells i amb la història de l’art i ara històrics, Bigas Luna, Rafael Bartolozzi i Francesco Volsi van trobar al Baix Gaià el locus amoenus que hi van descobrir els romans. Els tres artistes practicaven –i en Volsi, encara practica– l’estratègia Glocal, des del global, seguint els moviments artístics internacionals (Arte Povera, Pop Art) al local. L’arrelament al territori és cabdal en els tres artistes, així com l’aprofitament de l’object trouvée, valors que enllacen perfectament amb la filosofia del Drap-Art. L’edició del festival del 2021 comptarà amb obres dels tres genis, reconeguts i internacionals
La selecció d’artistes per a les exposicions comissariades del Drap-Art’21, s’enfoca en aquesta edició en la cerca de l’origen del concepte de la sostenibilitat en l’art contemporani i urbà.
Per a aquesta edició tan especial s’ha convidat a comissaris i crítics d’art internacionals i especialitzats en els camps de l’art contemporani, de l’art urbà i del graffiti, tant innovador com acreditat, per realitzar el comissariat de l’exposició del Reial Cercle Artístic.
Seran presentades obres de “old masters” internacionals del graffiti i representants de l’art urbà actual, que han desenvolupat, per la pròpia cadència i naturalesa de l’art, el potencial artístic dels materials usats. La reflexió conceptual dels temps que corren sobre el desenvolupament humà contemporani i la reutilització de les deixalles de la vida moderna com a recurs sostenible, conscient o inconscientment.
A Europa, el graffiti comença a assentar-se des de fa uns 30 anys, i la seva influència sobre la reutilització de materials i el seu ús de l’espai urbà no deixa indiferent el món de l’art ni la seva valoració.
Les exposicions es duran a terme a les instal·lacions de l’emblemàtic Reial Cercle Artístic, co-comissariades per Joan Abelló, Tanja Grass, Robert Kaltenhäuser, Jasmin Waschl i Betty Bigas i en les instal·lacions de Villa del Arte Galleries, estaran comissariades per Bert van Zetten. L’exposició dels artistes seleccionats per la convocatòria oberta estarà ubicada al Borsí, en la modalitat d’art, i al Centre d’Artesania de Catalunya en la modalitat de disseny i artesania. També es comptarà amb els comissaris Savina Tarsitano i Saverio Teruzzi per al Rebirth Day, co-organitzat amb Cittadellarte – Fundació Pistoletto.
Es presentarà una selecció d’Art Urbà i instal·lacions amb pioners llegendaris com Richard Hambleton (Shadowman) i SheOne i representants de l’escena local i internacional actual com Jorge Rodríguez-Gerada i Alberto de Blobs, entre altres. A part es presenta una gran selecció i instal·lacions d’art contemporani que inclou artistes com Juan Carlos Batista, Miquel Aparici, Lukas Ulmi, Gabriel Raventós, Sibylle Jazra, Anton Unai, Edgar Massegú, Mayte Vieta i molts més.
Instal·lació de Carles Gispert al Drap-Art’09
“Sembla ahir quan muntàrem la carpa de 1000 m² davant del CCCB en 1996, en el descampat en el qual es va construir després la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. Més de 100 artistes van treballar en directe 24 hores non stop amb 100 m³ d’escombraries que es van reunir per a ells, davant els 10.000 visitants que van passar per l’esdeveniment, acompanyats per DJs, VJs, performances i accions artístiques espontànies” comenta Tanja Grass, fundadora de l’associació.
Des d’aquell esdeveniment, en el qual es van reunir per primera vegada un gran nombre de creadors de disciplines molt diverses, des d’artistes contemporanis, performers, artistes escènics, dissenyadors, artesans, estilistes i amateurs, Drap-Art ha fomentat i contribuït a potenciar a Barcelona, un moviment global que inclou també l’Art Brut i el Folk art i compta cada vegada amb més representants de l’art contemporani destacats i reconeguts mundialment, com El Anatsui o Tim Noble & Sue Webster, entre molts altres.
El moviment traspassa les fronteres de l’art per a abastar altres sectors com l’arquitectura sostenible amb representants com Santiago Cirujeda o la moda sostenible amb activistes com Vivian Westwood. El denominador comú en tots ells és mostrar l’invisible, valorar el que ningú vol, trobar tresors en les escombraries. Aquest esperit es recollirà en el llibre commemoratiu, que s’editarà per a l’ocasió, amb una selecció de fotografies de Consuelo Bautista (Premi Arts Visuals Ciutat de Barcelona 2007), que ha documentat el festival tots aquests anys amb les seves fotografies.
Les exposicions comissariades es realitzaran en les instal·lacions del Reial Cercle Artístic amb artistes seleccionats pels co-comissaris Joan Abelló, Tanja Grass, Robert Kaltenhäuser, Jasmin Waschl i Betty Bigas i en les instal·lacions de Villa del Arte Galleries (carrer de la Palla) amb artistes comissariats per Bert van Zetten.
Historiador, comissari i crític independent d’art. Doctor Europeu en Humanitats (UPF), Directiu del Reial Cercle Artístic de Barcelona i director de l’Institut Catalunya Àfrica.
Llicenciada en Filologia Alemanya, anglesa i hispànica, traductora i intèrpret diplomada. Fundadora i directora de Drap-Art, ha contribuït a estendre el moviment global de l’art sostenible creat amb materials reutilitzats. Gestora cultural i comissària d’exposicions.
Betty Bigas és una artista multidisciplinària i comissària d’art catalana, fundadora de Roll Up Gallery de Public Works San Francisco, ha organitzat exposicions d’art i esdeveniments en institucions com Nightlife LIVE a la Califòrnia Academy of Sciences. És actualment comissària de la galeria online Daylighted i consultora d’art en Kreoz per a Apple TV.
Fundadora i directora de Fousion Gallery, especialitzada en surrealisme pop i contemporani i art urbà com a graffiti abstracte. Jasmin Waschl té formació i experiència en arquitectura i disseny d’interiors, mobles i comunicació. Comissària i consultora artística independent i del Drap-Art.
Comissari d‘exposicions i crític independent d‘art no autoritzat. Expert en art urbà i art urbà contemporani. Organitzador d‘exposicions i esdeveniments com Critical Mess – Inbetween graffiti and contemporary art in Essen or Beyond Streetart in Düsseldorf. Compta amb múltiples publicacions sobre art contemporani i art urbà.
Director i soci fundador, al costat de Marcel i Jutta Huisman, de Villa del Arte Galleries, iniciativa que compta amb tres galeries a Barcelona i una a Amsterdam.
Savina Tarsitano és una artista visual, comissària, directora artística i co-fundadora d’Espronceda – Institute of Art & Culture, ambaixadora del Tercer Paradís. Ha comissariat diversos projectes internacional en tot el món els últims deu anys.
Coordinador dels ambaixadors del Tercer Paradís de Cittadellarte – Fondazione Pistoletto, arreu del món.
C. dels Arcs 5
Exposició comissariada
C. de la Palla 10
Exposició de galeria
Plaça de la Verònica 2
con c. Avinyó 23
Exposició d’art de
la convocatòria i convidats
C. Banys Nous, 11
Exposició de disseny i artesania de la convocatòria i convidats
C. Avinyó 46
Drap-Art Illes amb artistes de les Illes Balears
Les obres d’art seleccionades en la convocatòria oberta s’exposaran en l’antiga Escola d’arts i oficis de Barcelona, El Borsí. Els objectes de disseny i artesania enguany estaran exposats a les sales d’exposicions del Centre d’Artesania de Catalunya i a la Sala Perill estarà situada l’exposició Drap-Art Illes amb la qual s’inicia un projecte amb artistes de les illes Balears.
Rafael Arroyo Villemur
Felip Gaig
Mercè Grifé
Fanni Kopacsi
Marie Lalo- Haute Coture
Antonela M. Lauri
Alice Marx
Núria Pérez
Alejandra Bourda
Mariona Esteba
Noni Font’
Marte Kiessling
Didier Maes
Ignat C. de Michaelis
Mario Molins
Jordi Palli
Núria Pérez
Jordi Prat Pons
Francisco Pradilla Barrero
Lai Díez Roig (fotografia)
Lucía Rojas Maldonado (audiovisuals)
Elias Abraham
Queralt Antú Serrano Porredon
Paul Curtis
Alicia Giráldez
Miguel Ángel González
Viola Hoffmann
Alvise Rrizzo & Matilde Cini
Margarita Torrente
Virginia Rondeel
Mario Cesar Rivas Ferretti
Hernan Seco Llamas
Tau Pibernat & Vera Castelijns
Hatice Rana Tarhangil Karadayi
Galina aka Bella
Sandra Velzi
Amadeo Flix Miguel
Laura Bernis
Didier Maes
David, Different Design
Marta Llopart Estrems
Acc Crew
José Luis Rodríguez Espinosaa
Amb la intenció de fomentar l’art més emergent, Drap-Art va signar un conveni de col·laboració amb la Universitat de Barcelona per a incloure en el seu festival una convocatòria especial per a l’alumnat de la Facultat de Belles arts de la Universitat de Barcelona. Enguany realitzaran performances, accions artístiques i de co-creació sota el lema de Públic vs. Privat, Reflexions entorn de l’espai, en la plaça del Rei durant el festival, volent mostrar com ha canviat aquesta relació durant la pandèmia.
L’objectiu d’aquesta col·laboració és facilitar l’entrada en el món de l’art a les noves generacions d’artistes catalans. El projecte, tutoritzat per Eulàlia Grau, Toni Asensio, Joan Miquel Porquer, Jasmina Llobet i Anaïs Civit, inclou ponències convidades sobre art i sostenibilitat en el marc de les Jornades de recerca en Aprenentatge Servei (ApS) i pedagogia comunitària en art.
Drap-Art inicia una col·laboració molt especial amb Tramuntana Magazine, una publicació de divulgació cultural d’alta qualitat, gratuïta i amb distribució internacional de Montana Colors.
Aquesta marca especialitzada en pintura en esprai (també amb esprais ecològics dissolubles a l’aigua), porta des de 1994 donant suport a l’art urbà i el graffiti des de Barcelona cap a la resta del món. Entre les múltiples accions a les quals ofereix suport, es troben diversos projectes d’art urbà sostenible.