Back to top
Image Alt

SITGES RECICLART

Descripció

Sitges ReciclArt és un esdeveniment dedicat a la sensibilització mediambiental des de la perspectiva de l’art, esta organitzat per Drap-Art i l’Ajuntament de Sitges, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona. L’objectiu és visibilitzar el treball d’artistes que desenvolupen conceptes com ecologia i canvi climàtic en les  seves obres, donant lloc a una reflexió sobre el paper de l’art en la transformació social cap a un món més  sostenible mediambiental, social i econòmicament. A través dels ulls dels artistes evidència la gran quantitat  de residus que es generen amb els hàbits de consum actuals i engresca a la gent a consumir més  responsablement i d’utilitzar la seva creativitat per aconseguir-lo. Proposa un una sortida creativa i artística  pels materials que són rebutjats cada dia, utilitzant-los com a recurs, fomentant el reciclatge creatiu i un  consum més responsable.  

El seu interès artístic radica en oferir una plataforma de visibilització pel sector neixent d’artistes ambientals. Fomenta l’intercanvi entre artistes de destacada trajectòria en aquest àmbit amb artistes emergents,  contribuint a la seva professionalització i al foment d’una nova economia cultural i verda. Apropa l’art ecològic al gran públic i a les noves generacions, a través dels tallers i altres activitats  complementàries.  

El Sitges ReciclArt neix el 2016 de la mà de l’associació SAGA de galeries d’art de Sitges, que vol dedicar l’edició d’aquest any del  Art Weekend que organitza cada any a l’art del reciclatge i convida a Drap-Art a participar per treballar els  continguts de l’esdeveniment, que anomenen Sitges ReciclArt. Drap-Art al seu torn convida a altres entitats a formar part  del projecte: el Posidònia Green Festival, El Centre d’estudis del mar i l’Ajuntament de Sitges, regidoria de  cultura. En un principi es crea una comissió organitzativa formada per representants de totes les entitats  implicades i se celebra al Centre Cultural Miramar amb una exposició col·lectiva, tallers de reciclatge creatiu,  conferències, cinema, espectacles, performances i una fira d’art, disseny i artesania reciclada.  El 2017 Saga decideix continuar amb l’Art Weekend amb un altre tema, però no amb el ReciclArt. En el seu lloc entra a formar part del projecte artAmore Sitges.  

Les edicions del 2018 i 2019 també se celebren al Centre Cultural Miramar amb exposició, tallers i  intervencions artístiques comunitàries.  

El 2020 el Sitges ReciclArt arriba a la seva quinta edició. El festival d’art i medi ambient litoral d’enguany se  celebrarà del de 27 de novembre al 20 de desembre 2020 amb una exposició d’art a Can Falç Mar, Sitges. 

Objectius

Donar a conèixer solucions positives a favor d’un món més sostenible, social, ambiental i econòmicament.

Contribuir al canvi del hàbit de comprar i llençar a hàbits de cura, de fer-te responsable del teu consum i dels teus residus, i de reduir, reaprofitar i reciclar.

Promoure l’emergent sector d’artistes que treballa amb materials descartats, utilitzant el reciclatge creatiu com a eina per recolzar la transformació en l’art, el medi ambient i la societat.

Liderar una xarxa per al reconeixement d’artistes i emprenedors que té en compte el concepte dels 3Rs: reduir, reutilitzar i reciclar.

Incorporar els temes fonamentals del desenvolupament sostenible, com el canvi climàtic, el consum sostenible, la reutilització i la prevenció de residus, en l’educació, l’ensenyament i aprenentatge mitjançant l’experimentació artística.

Concebre mètodes participatius a través de l’art orientats cap a sectors socials diferenciats, que els donen autonomia, en ordre de canviar la seva conducta i facilita l’adopció de mesures a favor del desenvolupament sostenible.

Altres projectes